FOLKLORNA SEKCIJA

KUD HRVATSKIH ŽELJEZNICA VARAŽDIN

UTEMELJENA

1949. godine

Bogati repertoar koreografija iz svih krajeva Hrvatske, a posebno sjeverne Hrvatske (Prigorje, Zagorje, Podravina i Međimurje) uz izuzetno bogatu riznicu narodnih nošnji.

FOLKLORNA SEKCIJA

Folklorna sekcija ima bogati repertoar koreografija iz svih krajeva Hrvatske, a posebno njeguje i izvodi pjesme i plesove sjeverne Hrvatske (Prigorje, Zagorje, Podravina i Međimurje), a uz to se može pohvaliti izuzetno bogatom riznicom narodnih nošnji u vlasništvu, koje njeguje dugi niz godina.

Folklorna sekcija, zajedno s tamburaškom sekcijom, redovito sudjeluje na svim značajnijim kulturnim manifestacijama tijekom godine u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji. U svojoj bogatoj povijesti nastupa i gostuje po cijeloj Hrvatskoj te mnogim europskim gradovima i svjetskim festivalima folklora gdje redovita osvaja priznanja i nagrade (Velika Britanija, Španjolska, Češka, Francuska, Austrija, Švedska, Norveška, Turska, Italija, Slovačka, Mađarska,…)

folklorna-sekcija-kudhzvz

Folklorna sekcija KUD HŽ Varaždin

s Tamburaškom sekcijom

Kroz folklornu sekciju KUD-a Hrvatskih željeznica tijekom godina prošlo je na stotine plesača i plesačica koji se i danas rado okupljaju za svečane prilike poput godišnjica društva.

Danas aktivno djeluje tridesetak članova, koji se sastaju dva puta na tjedan u Domu željezničara i pod vodstvom Kristijana Farkaša uvježbavaju korake iz prebogate hrvatske kulturno-umjetničke baštine. Jednom tjedno, folkloraši imaju i pjevne probe, koje vodi Zdenka Knapić.

U opusu KUD-a su brojne koreografije iz nama obližnjih krajeva Hrvatske, kao što su Međimurje, Podravina, Prigorje, te dvije koreografije s područja Hrvatskog zagorja. Osim toga, društvo izvodi i koreografije posavskog, slavonskog i baranjskog folklora, Bunjevačkih Hrvata te Igre iz Banata.

folklor-tamburasi-naslovna-2-kudhzvz

Proslava 85. godišnjice KUD-a

HNK Varaždin, 2016.

azori-2019-kudhzvz

Folklorna sekcija KUD HŽ Varaždin

Azori / Portugal – 2019.

UPIS NOVIH ČLANOVA

KUD HŽ Varaždin poziva te da nam se pridružiš i da postaneš naš član - sigurni smo da će ti biti ugodno i zabavno! Ne postoje dobna niti bilo koja druga ograničenja - pridruži nam se u folklornoj ili tamburaškoj sekciji, ili u puhačkom orkestru. Naučit ćeš puno novoga i s nama proputovati Hrvatsku i Europu.

Kontakt mobiteli:

+385 99 448 5702 – Biljana / predsjednica
+385 98 178 9745 – Kristijan / folklorna sekcija
+385 95 391 7063 – Nikola / tamburaška sekcija
+385 99 411 7350 – Marko / puhački orkestar