PUHAČKI ORKESTAR

KUD HRVATSKIH ŽELJEZNICA VARAŽDIN

UTEMELJEN

1931. godine

Orkestar spada među najbolje amaterske orkestre u HR, što je dokazao nastupima i nagradama na državnim i međunarodnim smotrama i natjecanjima.

PUHAČKI ORKESTAR

Orkestar je utemeljen godine 1931. pod nazivom “Željeznička glazba Varaždin”. Pod tim nazivom djeluje do godine 1949. kada je djelatnost bila proširena utemeljivanjem Kulturno-umjetničkog društva željezničara “Ivo Mikac” Varaždin te su uz puhačku osnovane tamburaška, folklorna i pjevačka sekcija. 

U svom djelovanju orkestar je nastupao u svim hrvatskim krajevima, a njegovim prvim nastupom u inozemstvu godine 1965. u austrijskom Welsu počela su i gostovanja u većini europskih zemalja, u nekima i više puta, od Norveške na sjeveru do Makedonije na jugu, od Cardiffa u Velikoj Britaniji na zapadu do Pečuha u Mađarskoj na istoku Europe.

Veći uspjesi u inozemstvu bili su postignuti 1971. u njemačkom gradu Karlsruheu, godine 1985. u Epinayu sur Seine u Francuskoj i godine 1995. u švicarskom gradu Neuchatelu, gdje je u kategoriji inozemnih orkestara osvojio prvo mjesto.

puhacki-orkestar-2024-kudhzvz

Puhački orkestar KUD HŽ Varaždin

2024 – Državna smotra puhačkih orkestara

Društvo i orkestar bili su inicijatori i suorganizatori međunarodnih festivala puhačkih orkestara održanih u Varaždinu godine 1969., 1970.,1971. i 2006., te domaćini Festivala puhačkih orkestara europskih željeznica 1999. godine. Orkestar je sudjelovao na međunarodnim festivalima godine 1979. u Welsu, 1988. u Hamaru, 1992. u Freiburgu, 2004 u Velenju, 2005 u Ostravi, te 2007 u Rybniku.

Po mišljenju struke orkestar spada među najbolje amaterske orkestre u Hrvatskoj što je dokazao nastupima na državnim smotrama, kao i zlatnim plaketama osvojenim u Velenju, Ostravi i Rybniku.

Na 37. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara održanom u svibnju 2024. godine u Zagrebu, orkestar je osvojio zlatnu plaketu.

puhacki-orkestar-kudhzvz-zagreb-2024

2024 – Državna smotra puhačkih orkestara

ZLATNA PLAKETA

Krajem svake godine orkestar organizira, sada već tradicionalni, Svečani godišnji koncert kojim zaokružuje uspješnu proteklu godinu i pun entuzijazma s planovima novih nastupa, gostovanja i natjecanja ulazi u novu.

Orkestar sudjeluje u svim manifestacijama u organizaciji Grada Varaždina, Turističke zajednice grada Varaždina, Zajednice kulturno – umjetničkih udruga Varaždinske županije te dugi niz godina surađuje s ostalim udrugama kao što su Varaždinska građanska garda, DVD Varaždin, Varaždinske mažoretkinje i dr.  

Danas orkestar okuplja četrdesetak članova i pomlađen je učenicima Glazbene škole u Varaždinu s kojom godinama uspješno surađuje.

Orkestrom dirigira Darko Navoj, umirovljeni profesor trube na Glazbenoj školi u Varaždinu, a pročelnik orkestra je Marko Mumlek.

darko-navoj-kudhzvz

prof. DARKO NAVOJ

Dirigent orkestra