Dječja folklorna sekcija okuplja oko 20 – ak članova predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta u dobi od 4 do 11 godina u FOLKLORNOJ IGRANOICI KUD-a HŽ.

Mali članovi uče stare već zaboravljene igre, pjesme i plesove kako iz našeg, tako i iz drugih krajeva lijepe naše od Slavonije, Baranje, Posavine, Međimurja…, naravno, sve primjerene dječjem uzrastu. Djeca tako kroz igru, pjesmu i ples uče kako su naši stari nekad živjeli, kako su govorili, oblačili se itd. Dosadašnji rad sa djecom dokazuje kako upravo ta djeca mogu biti pravi baštinici kulture i običaja svog kraja, te da rad s njima znači zapravo sigurnost kako sve to neće utonuti u zaborav!

Dječja folklorna sekcija sudjelovala je na mnogobrojnim manifestacijama i raznim dječjim smotrama folklora.

Pročelnica i voditeljica dječje folklorne skupine KUD-a je Snježana Huđek (098/9486-015, hzfolklor@gmail.com).Srednja folklorna grupa okuplja 20 članova u dobi od 12 do 17 godina, tj. polaznike osnovne i srednje škole.

Naši mlađi članovi tako uvježbavaju svoje plesne korake dva puta tjedno i punom parom naprijed grabe korak sa „velikim“ folklorašima. Svojim izuzetnim trudom i zalaganjem, već sada se može primijetiti, će zasigurno jednog dana preuzeti ostavštinu svojih starijih prijatelja i kolega iz društva te će i dalje ponosno predstavljati ime KUD-a na folklornoj sceni kako to ustvari čine već i danas.Odraslu sekciju čine oko 40 aktivnih plesača i tamburaša.

Folklorno tamburaška sekcija sudjelovala je na svim značajnijim kulturnim manifestacijama tijekom godine u gradu Varaždinu, Hrvatskoj, te mnogim europskim gradovima i svjetskim festivalima folklora u Vel. Britaniji, Španjolskoj, Češkoj, Francuskoj, Austriji, Švedskoj, Norveškoj, Turskoj, Italiji. Slovačkoj, Mađarskoj i dr.

Sekcija ima bogati repertoar koreografija iz svih krajeva Hrvatske, a posebno njeguje i izvodi pjesme i plesove sjeverne Hrvatske (Prigorje, Zagorje, Podravina i Međimurje).

Voditelj srednje i odrasle folklorne grupe KUD-a je Kristijan Farkaš (098/1789-745, hzfolklor@gmail.com), a pročelnica folklorne sekcije je Tihana Eršeg.

Društvo u svom repertoaru izvodi:

  • Zagorja
  • Podravine
  • Prigorja
  • Bunjevca
  • Banata
  • Međimurja
  • Posavine
  • Baranje

Također, društvo je svjesno važnosti očuvanja vlastite kulturne tradicije, ali i činjenice da je ta ista prepoznata u svijetu i da su neki dijelovi uvršteni u popis UNESO-ove svjetske baštine. Bilo da se ta tradicija očituje kroz pjesme, plesove ili govor, društvo je pokušava prikazati i očuvati na najbolji i što atraktivniji način.Termini proba:
Ponedjeljak 19:00 - 22:00 sati ( srednji i veliki )
Srijeda 19:00 - 22:00 sati ( srednji i veliki )
Četvrtak 18:00 - 19:30 sati ( Folklorna igraonica (4-11 godina) )

Događaji

05 OŽU 2016
Pri treh bratih

Ormož

Detalji
26 PRO 2015
Djed Božićnjak

Varaždin

Detalji
06 PRO 2015
Sveti Nikola

Varaždin

Detalji
23 STU 2015
Promocija knjiga

Vukovar

Detalji