Koja crijeva koristiti za kolinje – prirodna ili kolagena?

Neizostavan dio svake svinjokolje su crijeva jer bez njih nema ni kobasica, krvavica, švargla, kulenove seke pa ni kulena. Prošla su vremena kada su ih domaćini, bolje rečeno domaćice, same pripremale. 
 
Na tržištu već dugi niz godina postoje već očišćena, spremna za punjenje, kako prirodna svinjska, goveđa ili ovčja, tako i umjetna načinjena od goveđeg kolagena ili poliamidna, različitih oblika i kalibara. 
 
STROGA KONTROLA PROIZVODNJE
 
Cromina crijeva potječu iz domaćih klaonica u kojima djelatnici pod strogom kontrolom obavljaju kompletan proces proizvodnje koji obuhvaća čišćenje, sortiranje, soljenje, tubiranje i pakiranje. 
 
Budući da su soljena, potrebno ih je odsoliti namakanjem u toploj vodi, a pojedinci u tu vodu stave češnjak i limunov sok.  
 
Gužnjak za kulenovu seku, a kesa za kulen, koja crijeva za što koristiti? Prirodna crijeva koriste se za kobasice i krvavice te kulen i kulenovu seku, a kolagena i umjetna, kupci uglavnom koriste za salame. 
 
Kada je riječ o prirodnima, svinjska tanka se koriste za kobasice, krvavice, češnjovke, dok se debelo crijevo (gužnjak ili kular) koristi za kulenovu seku, a kesa (slijepo crijevo) za kulen. Svinjski se želudac, pak, koristi za švarglu, odnosno tlačenicu ili kako se još kaže, prezvuršt. 
 
Za roštiljke i hrenovke se koriste ovčja, a za krvavice, trajne i polutrajne goveđa crijeva. Za buđole, rolane vratine, tlačenice i uskrsni kruh koristi se goveđa kapa i kesa. 
 
Svi naši proizvodi zadovoljavaju najsuvremeniju proizvodnju mesnih prerađevina, a naši kupci mogu biti bezbrižni u smislu zdravstveno-veterinarske ispravnosti, slijedom primjenjivanja HACCP sustava.